A hatékony kárpit tisztítás szabályai

A kárpit tisztítás nem tartozik azon tevékenységek közé, melyet szívesen végez minden áldott héten. Ez nem meglepő, hiszen az alapos munka elengedhetetlen feltétele a nagy mennyiségű ráfordított idő, és energia. Nem csoda tehát, hogyha hetente nem kívánkozik újra nekiállni a kimerítő takarításnak. Alapjáraton egyébként erre ilyen gyakorisággal nincs is szükség, de legalább havonta érdemes koncentráltan, nagy figyelmet szentelve tisztává varázsolnia szőnyegeit. A kárpit tisztításnak vannak szabályai, melyeket jó, ha szem előtt tart, s így nem csak energiát, hanem értékes időt is megspórolhat.

Egyrészt az optimális gyakoriság bár fárasztó terhet ró a nyakába, mégis hosszútávon kifizetődő, ha bizonyos időközönként, nem megvárva a kritikus állapotot, áldoz higiéniai céljainak eléréséért. Amennyiben ugyanis halogatja a feladatot, végül még több erőt kell belefektetnie abba, hogy valóban látványos végeredménnyel zárja a tisztítási metódust.

A rendszeresség mellett a másik lényeges kitétel az alaposság. A szőnyegek kiváló otthonául szolgálnak a különböző kártevő molekuláknak, szennyeződéseknek. A poratkák népes családja például kifejezetten jól érzi magát a kárpit rostjaiban, és nehezen lakoltatható ki onnan.

Ha a kárpit tisztítás során kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a mélyebb rétegeket is elérje a tisztítószerekkel, akkor nem kell attól tartania, hogy a bosszantó kártevők túlélik a takarítást. A fejlett gépeknek hála ráadásul úgy tudja kíméletlenül leszámolni a szőnyegek rostjai közé nem tartozó anyagokat, hogy közben kíméletes marad a kezelt felületekkel.