A professzionális szőnyegtisztítás lépései

A szőnyegtisztítás nem tartozik a legkedveltebb háztartási feladatok közé, ez tény. Általában macerás a precíz kivitelezés, ráadásul kifejezetten dühítő, ha kedvenc kárpitunkat egy hatalmas üdítő, vagy csokoládé folt szennyezi be. Persze az már csak hab a tortán, hogy a szőnyegek amúgy is rendszeres tisztítást igényelnek, hiszen a textília rostjai kitűnő otthonul szolgálhatnak a különböző, kellemetlenségeket kiváltó kórokozók számára. Ezektől függetlenül sem válik népszerű elfoglaltsággá a munka. Azért, ha néhány tanácsot szem előtt tart, akkor elképzelhető, hogy még a végén a szőnyegtisztítás procedúráját is megszereti majd, és nem nyűgként éli meg annak minden pillanatát.

Egyrészt figyeljen a rendszerességre. Ha gyakrabban veszi kezelésbe szőnyegeit, akkor kevesebb munkával érhet el tökéletes végeredményt. Ha nem hagyja elfajulni a helyzetet, akkor lényegesen könnyebb dolga lesz, minden egyes alkalommal.

Másrészt jól válassza meg a vegyszert, melyet használni kíván. Jó, ha az anyag kíméletlen a szennyeződésekkel, de prioritást élvez, hogy a textília rostjait óvja, azaz velük szemben kíméletesen járjon el. Ez a kettősség elengedhetetlen akkor, ha tiszta, és kitűnő állapotú kárpittal szeretne gazdagodni a szőnyegtisztítás végeztével.

A szőnyeg rugalmasságának, fényének, azaz minőségi jellemzőinek megőrzése elsődleges cél, így a túlságosan durva dörzsölés nem célra vezető. Az áztatással sokkal eredményesebb lehet, és nem kell attól tartania, hogy kárpitja veszít értékéből. Ha ezekre az apróságokra nagy figyelmet szentel, akkor professzionális végeredményt könyvelhet el, a maximális higiénia jegyében.