A szőnyegtisztítás kezdete

Tisztítószer, szivacs, rongy, tiszta víz – már fejben össze is állítottuk a házi szőnyegtisztítás alapvető kellékeit, amivel indulhat a munka. Ám a folyamat nem itt kezdődik, hanem jóval korábban. A szőnyegtisztításra ugyanis nem csak akkor kell gondolnia, amikor esetleg kedvenc szőnyege foltos lesz, vagy bepiszkolódik.

A szőnyeg érdekes státuszt tölt be életünkben, hiszen egyszerre dísz, és használati tárgy. Mint ilyen, ki van téve a különböző mechanikai hatásoknak, bármennyire is próbál odafigyelni a védelmére. Időközönként egy-egy lecsöppenő üdítő, néhány morzsa, vagy sárfolt aktuálissá teszi a szőnyegtisztítás kérdését. Pontosabban égetővé, mert hogy az aktualitás mindig jelen van.

Elsősorban a láthatatlan szennyeződések elszaporodása miatt prioritás a rendszeres szőnyegtisztítás. A mikroorganizmusok, baktériumok, spórák, és poratkák népes családja nem kíméli az ön szőnyegét sem, ez egészen biztos. Sajnos a levegőben szálló szennyeződések pazarul képesek beleülni szőnyegének mélyebb rétegeibe, ahol nem csak kiváló életterük nyílik a fennmaradáshoz, hanem még a szaporodáshoz is kedvet kapnak. Ez az, amit minél előbb meg kell akadályoznia.

A szőnyegtisztítás higiéniai, egészségügyi kérdés, mivel ezek a kórokozók igazi károkozók. Allergiás tüneteket válthatnak ki, irritációt, bőrviszketést, tüsszögést, nyálkahártya irritáltságot produkálhatnak, tehát számtalan kellemetlenséget. A jó hír az az, hogy mindezeket a kényelmetlenségeket elkerülheti, ha rendszeres, alapos szőnyegtisztítással védekezik. Ezzel az előrelátó prevencióval kezdődik a szőnyegtisztítás munkafolyamata.