Szőnyeg tisztítása házilag

A szőnyeg tisztítása házilag is kiválóan megoldható. Érdemes megkülönböztetni az akut, és krónikus problémákat, melyek más fajta eljárást igényelnek. Amikor az adott szennyeződés akutnak mondható, tehát a folt frissen keletkezett egyetlen barátja az idő. Minél gyorsabban cselekszik, annál eredményesebb lehet a munkája. Először is a felitatás különösen lényeges része a takarításnak. Semmiképp se próbálja dörzsöléssel kisebbé varázsolni a pecsétes részt, mert így még jobban belekenheti a szennyeződést a szőnyeg rostjai közé.

A sima vízzel történő itatás mindig célra vezető, de a szőnyeg tisztítása házilag olyan verhetetlen vegyszerekkel valósítható meg, mint az ecet, és a szódabikarbóna. Megfelelő hígításban (például egy liter forró vízhez, egy deciliter 20%-os ecet) olyan koktélt alkothat pillanatok alatt, mely szinte minden makacs folttal elbánik úgy, hogy közben nem kell attól tartania, hogy szőnyegének rostjai is sérülnek.

A krónikus problémák már lényegesen nehezebben orvosolhatók házi módszerekkel, maradéktalan sikerrel. A rostok közé beleszáradt foltokat megpróbálhatja fellazítani, majd úgy eltávolítani, de ezekben az esetekben professzionális gépi technológiával, vagy szakértői beavatkozással valószínűleg gyorsabban érhet el látványos tisztaságot.

A krónikus esetek közé tartozik a szőnyeg tisztítás házilagos módszerének azon aspektusa, amikor a kárpit rostjai közé telepedett poratkák, pollenek, oda nem illő anyagok elpusztítása érdekében tesz lépéseket. Ebben az esetben az idő szintén fontos szemponttá válik, hiszen minél gyakrabban próbálja higiénikussá varázsolni szőnyegeit, annál kevesebb dolga lesz egy-egy alkalommal.