Ülőgarnitúra tisztítás, de hogyan?

A mindenki által mumusként kezelt szőnyegtisztítás „párja”, ami talán még nagyobb riadalmat vált ki az emberekből az az ülőgarnitúra tisztítás… Sajnos a használat során a kanapé, esetleg a fotel is koszosodik, egy kis morzsa a tányérról, némi kutyaszőr, vagy más szennyeződés, és pillanatok alatt megvan a baj. Ekkor lép képbe a tisztítás… De mégis hogyan álljunk neki?

A tisztítás fortélyaira sokan kíváncsiak, hiszen nem mindegy mennyi idő, energia feláldozásával tudjuk rendbe tenni közvetlen környezetünket. Az ülőgarnitúra tisztítása pedig valóban kényes feladat. A legjobb megoldás mindenképp a takarítógép bérlés, ám ha sürgősen kellene csodát művelnie otthonában, akkor a lenti tippek valamelyike jó szolgálatot tehet önnek.

Ha lelkes, és rengeteg energiája van, akkor szőnyegtisztítóval, vagy kefével nekiláthat a heroikus tisztítási munkálatnak. Ez a módszer igényli a legtöbb energiát, és időt. A nagy koncentrátumú sós-vizes oldat sem az időtakarékos ötletek közé tartozik. Ekkor a kárpit erőteljes áttörlése után meg kell várnia, míg az megszárad, s végül a felesleges sót porszívóval el tudja tüntetni.

Az ablaktisztító sokoldalúsága talán az ön számára sem ismeretlen. Gyakorlatilag lassan ott tartunk, hogy mindenre használják, csak épp a nyílászárók tisztán tartására nem. Mindenesetre egyes állítások szerint a kárpittal is csodát művel. A hazárdőrök ennél is tovább mehetnek, az internet ugyanis extrémebbnél extrémebb ötleteket kínál az ülőgarnitúra problémájára: felmerült már a borotvahab, sőt a gőzpingvin használata is.

A legegyszerűbb megoldást még mindig az ecetes víz kínálja. A tisztítás örök győztese az ecet. Ez a kárpit házi tisztításánál sincs másképp. Ecetes-vizes ronggyal törölgesse át a foltos területet, s várja meg, míg megszárad. Az eredmény magáért beszél majd.